Installation af WordPress på egen maskine

Med WordPress og WAMP kan man hurtigt få en hjemmeside op og køre på sin egen computer, enten til test eller til sit eget webhotel. De to software pakker giver dig både webserver, database og en blog – og her er lille guide til hvordan man nemt kommer igang.

WordPress og WAMP?

WordPress er i bund og grund hvad man kunne kalde et CMS. Det giver dig mulighed for at lave dynamisk indhold på din hjemmeside uden at man behøver den helt store viden om hverken SQL eller HTML/CSS (Dog hjælper det med lidt viden omkring det – det skader ikke). Du kan oprette/rette blog indlæg som disse direkte på siden vha. en editor som WordPress stiller til rådighed.

WAMP, er en samlet pakke bestående af en MySQL database og en Apache Webserver med PHP plugin. Det er en nem og hurtig måde at komme igang – udpak og kør (Næsten da).

Installation af webserver og MySql database – WAMP

Allerførst – Hent WAMP

Kør exe filen og start programmet når det er installeret (Det laver et ikon nede i quickbaren, der ligner et lille speedometer) . Der er nu installeret MySQL og Apache Webserver på din PC/Mac, og man kan teste den ved at skrive http://localhost/ i browseren. Bemærk: Hvis der er problemer med at starte webserveren, den lyser foreksempel hele tiden gul på speedometeret, så kan det være fordi der er et program der optager port 80 (F.eks. Skype).

Opret database

Efter installationen af WAMP, skal der oprettes en MySQL database, som skal bruges til WordPress. Til det bruger vi PHPMyAdmin, et webinterface, der gør det nemt at oprette og vedligeholde den tilhørende MySQL database. PHPMyAdmin er installeret med WAMP og kan tilgåes via http://localhost/phpMyAdmin/ i browseren. På forsiden af PHPMyAdmin kan databasen oprettes, kald den noget sigende, her er den kaldt css-siden:

PHPMyAdmin webinterface hvor databasen til bloggen skal oprettes først

Installation af WordPress

Og så er det tid til at installere WordPress – Den hentes her

WAMP har oprettet en mappe, C:\wamp\www\, og her udpakkes wordpress filerne. Hvis man ønsker flere blogs kan man oprette mapper og udpakke wordpress filerne der istedet, f.eks. C:\wamp\www\minblog1.

Efter udpakning kan opsætningen af wordpress ved at gå ind på http://localhost/minblog1 hvis man havde oprettet en minblog1 mappe og lagt WordPress der.

Der første man bliver mødt med er en bemærkning om at WordPress mangler en wp-config.php fil – Den behøves ikke laves manuelt, så bare klik videre og den bliver genereret af installationen.
Wordpress opretter en ini fil ved oprettelse

Det næste man så bliver spurgt om at udfylde er database informationerne. Det er her man indtaster det navn som man gav den database man oprettede tidligere, f.eks. css-siden. I MySQL brugernavn og kodeord indtastes blot ‘root’, medmindre man har angivet andet i PHPMyAdmin.
Wordpress oprettelsesskærm hvor database navn og bruger skal indtastes

Tilsidst bliver man bedt om at oprette en administrator bruger, det er næsten selvforklarende, men sørg for at indtaste en valid email til hvis ens password bliver glemt.
Wordpress oprettelsesskærm hvor administrator bruger skal indtastes

Og det var faktisk det! Easy! Igang med at lege med blogs!

Hent et theme

WordPress kommer med et standard theme, og hvis ens nye side ikke skal ligne tusinde andre hjemmesider med WordPress installeret, så kan man hente et andet theme her:
WordPress themes. Man kan installere et nyt theme inde i WordPress admin. Har man mod på det, og kender lidt til CSS, så kan ens theme ændres ved at ændre i style.css filen, som ligger i mappen hvor ens theme er installeret. Læs meget mere om WordPress themes og udvikling på WordPress.org.

Installer WordPress på webhotel

Mange webhotel udbydere tilbyder installering af WordPress når der oprettes et site hos dem – Hvis de ikke gør, så kan man selv installere det på samme måde som man gør på sin lokal maskine. Det kræver blot at der til webhotellet høre en database til og PHP er muligt. Man overfører så WordPress filerne med FTP til sit site og angiver den bruger/password man har fået tildelt fra webhotel udbyderen.

Mac guiden

WAMP findes også i en Mac udgave: MAMP

Fremgangsmåden til Mac er stortset magen til PC, MAMP installeres og WordPress ligges ind i /Applications/MAMP mappen som MAMP har oprettet (Der er også mulighed for at udpege et mere sigende sted, f.eks. /users/dinbruger/sites). Localhost på Mac kører på port 8888, så når man skal tilgå serveren skal man benytte sig af http://localhost:8888.